Hensyn til samfunn og miljø
Forskning har et ansvar ikke bare overfor forskningsdeltakere, men også overfor samfunn og miljø. Dette innebærer for eksempel et ansvar for å hindre utilsiktet bruk av forskning med negative konsekvenser for samfunn, natur og miljø, ansvar for å formidle forskning til samfunnet og ansvar for å sikre kunnskapsgrunnlaget for bærekraftig utvikling.
Dette krever refleksjon fra forskerens og studentens side. Hvilke spørsmål som er mest vesentlige i undervisningssammenhengen, vil i stor grad avhenge av fag og prosjekt.
For retningslinjer om forskningsetikk og ansvar for samfunn, natur og miljø, se:
- Forskningsetiske retningslinjer for naturvitenskap og teknologi, særlig retningslinjene 1-4, 9-10.
- Forskningsetiske retningslinjer for samfunnsvitenskap og humaniora, særlig del D) og E).
Faglige ressurser
Hva er forskningsetikk? Brede og smale forståelser tar opp spørsmål knyttet til grensen mellom etikk og politikk i vitenskap. Hvilke spørsmål om forskning er "etiske", hvilke er "rent vitenskapelige" og hvilke er "politiske"?
Kulturarv med tvilsomt opphav handler om kulturgjenstander som omsettes i antikvitetsmarkedet uten tydelig opphavskontekst og eierhistorie. Dette har konsekvenser for kulturarv og reiser særlige etiske og metodologiske problemstillinger for forskere som vil forske på markedet.
Eksempel: Kulturarv med tvilsomt opphav Mange kulturgjenstander omsettes i antikvitetsmarkedet uten tydelig opphavskontekst og eierhistorie. Dette har konsekvenser for kulturarv og reiser særlige etiske og metodologiske problemstillinger for forskere som vil forske på materialet. Les mer i denne artikkelen i Forskningsetisk bibliotek (FBIB). |