Hensyn til samfunn og miljø

Forskning har et ansvar ikke bare overfor forskningsdeltakere, men også overfor samfunn og miljø. Dette innebærer for eksempel et ansvar for å hindre utilsiktet bruk av forskning med negative konsekvenser for samfunn, natur og miljø, ansvar for å formidle forskning til samfunnet og ansvar for å sikre kunnskapsgrunnlaget for bærekraftig utvikling. 

Dette krever refleksjon fra forskerens og studentens side. Hvilke spørsmål som er mest vesentlige i undervisningssammenhengen, vil i stor grad avhenge av fag og prosjekt. 

For retningslinjer om forskningsetikk og ansvar for samfunn, natur og miljø, se: 

Faglige ressurser

Hva er forskningsetikk? Brede og smale forståelser tar opp spørsmål knyttet til grensen mellom etikk og politikk i vitenskap. Hvilke spørsmål om forskning er "etiske", hvilke er "rent vitenskapelige" og hvilke er "politiske"?

Kulturarv med tvilsomt opphav handler om kulturgjenstander som omsettes i antikvitetsmarkedet uten tydelig opphavskontekst og eierhistorie. Dette har konsekvenser for kulturarv og reiser særlige etiske og metodologiske problemstillinger for forskere som vil forske på markedet.

Eksempel: Oljeforskning

Er oljeforskning forskningsetisk forsvarlig? På forespørsel fra Universitetet i Bergen gjorde NENT i 2014 en forskningsetisk vurdering av petroleumsforskning. Komitéen tok utgangspunkt i forskningsetiske prinsipper om bærekraftig utvikling, føre var, uavhengighet og åpenhet fra Forskningsetiske retningslinjer for naturvitenskap og teknologi. NENT kom frem til at «det er forskningsetisk uforsvarlig om petroleumsforskningens rammebetingelser og forskningsaktiviteter hindrer omstillingsprosesser slik at FNs klimamål som, Norge har forpliktet seg til, ikke kan nås». NENT mener at et stort ansvar ligger hos forskningsbevilgende institusjoner, men også hos forskningsinstitusjoner. 

I denne magasinartikkelen kan du lese om aktørenes oppfatning av situasjonen seks år etter NENTs vurdering. 

 

Eksempel: Kulturarv med tvilsomt opphav

Mange kulturgjenstander omsettes i antikvitetsmarkedet uten tydelig opphavskontekst og eierhistorie. Dette har konsekvenser for kulturarv og reiser særlige etiske og metodologiske problemstillinger for forskere som vil forske på materialet. 

Les mer i denne artikkelen i Forskningsetisk bibliotek (FBIB).