Grunnleggende om forskningsetikk
Skal du undervise om forskningsetikk, kan det være naturlig å starte med de grunnleggende normene som gjelder all forskning: De interne normene, som sannhetssøken, redelighet og ærlighet, de institusjonelle normene, som åpenhet og uavhengighet, normer om beskyttelse av individer, som informert samtykke, konfidensialitet og vurdere risiko og belastning, og normer om beskyttelse av samfunn, natur og miljø.
Etiske vurderinger er avgjørende for å beskytte mennesker, natur og miljø, sikre kvalitet i forskningen og opprettholde samfunnets tillit til forskning.
Lovverk
Lov om organisering av forskningsetisk arbeid (forskningsetikkloven) gjelder all forskning. Loven sier blant annet at institusjonene skal gi forskere opplæring i forskningsetikk. Se også: Forskingsetikklova (FBIB)
Det er også en del forskning som krever forhåndsgodkjenning, blant annet helseforskning (helseforskningsloven) og forsøk med dyr (dyrevelferdsloven, særlig § 13).
FEK har utarbeidet en tekst som gir en introduksjon til de sentrale normene, prinsippene og verdiene i forskningsetikk: Introduksjon til forskningsetikk
Dersom du skal gi en innføring i forskningsetiske retningslinjer, kan du ta utgangspunkt i Generelle forskningsetiske retningslinjer. Disse gir en introduksjon, men er ikke utarbeidet i komiteene og erstatter ikke fagspesifikke retningslinjer.
Ulike forståelser av forskningsetikk er også dekket i denne artikkelen: Hva er forskningsetikk? Smale og brede forståelser
Retningslinjer for ulike fag
På nasjonalt plan er anerkjente forskningsetiske normer konkretisert i de forskningsetiske retningslinjene. Disse angir sentrale, forskningsetiske forpliktelser det kan være aktuelt å inkludere i undervisningen. Studenter kan for eksempel diskutere retningslinjer som er relevante i deres prosjekter.
Innenfor naturvitenskap og teknologi er forskningsetiske normer konkretisert i Forskningsetiske retningslinjer for naturvitenskap og teknologi, utarbeidet av Den nasjonale forskningsetiske komité for naturvitenskap og teknologi (NENT). NENT har også utviklet Etiske retningslinjer for bruk av dyr i forskning. Forskningsetikken innenfor samfunnsvitenskap og humaniora er angitt som Forskningsetiske retningslinjer for samfunnsvitenskap og humaniora, utviklet av Den nasjonale forskningsetiske komité for samfunnsvitenskap og humaniora (NESH). NESH har også utviklet Forskningsetisk veileder for internettforskning.
Medisinsk og helsefaglig forskning er regulert gjennom lov (se faktaboks), men også her må forskere gjøre egne forskningsetiske vurderinger. NEM-retningslinjer...
Alle EU-finansierte prosjekter må følge The European Code of Conduct for Research Integrity (ALLEA 2023), retningslinjer utarbeidet av All European Academies (ALLEA). Les mer om ALLEAs retningslinjer her: Sentralt rammeverk for forskningsetikk i Europa i ny versjon | Forskningsetikk.