Er vin egentlig sunt?

Vi gir tips til hvordan du kan undersøke hva som ligger bak en nyhetsartikkel om forskning, og hvordan du kan vurdere en vitenskapelig artikkel.

Forskning viser at du bør drikke vin hver kveld, heter det i en nyhetsartikkel. En annen artikkel konkluderer med at "All alkoholbruk er skadelig". Hvorfor kommer forskning stadig til motstridende konklusjoner, og hvordan kan vi forholde oss til det?

Dette er tema i vår siste podkast-episode, inspirert av artikkelen "Nye forskningstall eller bare tullball? Her er sjekklisten" i siste nummer av Magasinet Forskningsetikk.

Redaktør Elin Fugelsnes forteller hvordan hun går frem for å sjekke forskningen bak nyhetsartikler, og hva som kan bli konsekvensene hvis vi lar oss lure av uriktige fremstillinger. 

Lytt nå: 

Les eksemplene

Her er lenke til noen av sakene vi nevner i podkasten. NB! Som episoden understreker, kan andre studier komme til andre konklusjoner enn de som fremheves her. De er kun ment som eksempler: 

Om vin og diabetes type 2: https://aktivtrening.com/sunn-livsstil/forskning-du-bor-drikke-vin-hver-kveld

Om kunnskapsoppsummeringer: https://www.sciencemag.org/news/2018/09/meta-analyses-were-supposed-end-scientific-debates-often-they-only-cause-more