Sa opp jobben

Professoren som hadde ansvar for manglende etisk godkjenning på minst seks doktorgrader ved UiO, sluttet i fjor sommer. Flere kolleger er opprørte over universitets håndtering.

Omslagsbilde, Forskningsetikk nr. 1 2017. Tema: Internasjonalt samarbeid
Forskningsetikk nr. 1, 2017 Magasinet Forskningsetikk er et fagblad som utgis av De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK).

Les også hovedsaken: Flere doktorgrader stoppet ved UiO

Professoren sluttet i juni 2016 og begrunnet dette med at belastningen ble for stor.

«Jeg har verken psykisk eller fysisk helse til å fortsette. Jeg har følt at UiO har drevet en hekseprosess fra dag én», skrev professoren i begrunnelsen til universitetsstyret.

En rekke forskere ved UiO har engasjert seg og er opprørte over måten vedkommende har blitt behandlet på.

– Ble syndebukk

Professoren skal ha vært under press fra UiO-ledelsen i 2,5 år – i starten på grunn av anklager om andre uregelmesigheter.

Da professoren sluttet og forlot landet, reiste han fra en betydelig støttegruppe med kolleger. De mente vedkommende hadde blitt urettferdig behandlet og ville gjerne sett saken i retten.

– Jeg mener at vedkommende ble gjort til syndebukk for manglende rutiner ved fakultetet og UiO når det gjaldt å sikre etterfølgelse av det etiske regelverket, sier professor Gerd Holmboe-Ottesen.

Argumentene som går igjen hos støttespillerne, er at feilene er begått parallelt med at regelverket har forandret seg, og at andre forskere har gjort lignende tabber.