Aktuelt

Korte nyheter fra hele verden: Nye retningslinjer om KI, bedre samtykke fra innsatte og en teori om hvorfor så mange artikler trekkes tilbake

Omslag av magasinet med bilde Maria Toft, Ayşem Mert og Johan Söderberg på en samling i Göteborg hvor et manifest om akademisk frihet skal utformes.
2024-2: Magasinet Forskningsetikk Magasinet Forskningsetikk er et uavhengig fagblad om forskningsetikk som utgis av De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK). ISSN digital utgave: 2387-3094

Nye retningslinjer om KI

EU har publisert retningslinjer for ansvarlig bruk av generativ kunstig intelligens (KI) i forskning. Slike verktøy, som ChatGPT, kan lage både tekst, bilder og video.

Retningslinjene anbefaler blant annet at:

• forskere respekterer personvern, og ikke bruker KI-verktøy i sensitive aktiviteter som fagfellevurdering

• forskningsinstitusjoner aktivt følger opp både utvikling og bruk av verktøyene internt

• finansieringsinstitusjoner stiller krav til og hjelper søkere med å bruke generativ KI på en transparent og etisk måte

Kilde: www.analyticsinsight.net

 

Peker på artikkelmøller og Kina

Antallet artikler som trekkes tilbake, har økt voldsomt de siste årene. I 2023 var antallet 10 000, 2,5 ganger så mange som året før (drøyt 4 000). Økningen betyr likevel ikke at publisert forskning blir dårligere over hele fjøla, ifølge Christos Petrou i Scholarly Intelligence. Hans analyse er at utviklingen hovedsakelig skyldes såkalte artikkelmøller, enkeltstående «serieforbrytere» og veksten i forskningsartikler fra Kina.

Kilde: Egreenews.com

 

Boka ingen ville gi ut

En stor diskusjon om ytringsfrihet og meningsmangfold ble satt i gang da religionsforsker Anne Kalvig sa opp jobben sin ved Universitetet i Stavanger i august. Kalvig mener at det bare finnes to kjønn. Hun forklarte oppsigelsen med «trakassering og mobbing i lang tid».

Nå har Kalvig gitt ut boka Kjønnstru: Kampen om røynda. Fordi ingen andre ville gi den ut, startet hun eget forlag.

– Jeg skrev boka for å vise fram og analysere hvilken illegitim utvikling som har foregått på kjønnsfeltet, og hvordan dette har gått ut over særlig kvinners rettigheter, sier Kalvig til Samtiden.

Kilde: Samtiden; aftenbladet.no

 

Vil sikre bedre samtykke fra innsatte

De som sitter i fengsel, kan ha særlige problemer med å forstå forespørsler om deltagelse i forskning. Nå vil en sveitsisk studie finne ut hvordan man kan sikre ­informert samtykke for denne gruppen.

Studien vil bruke en såkalt teach-to-goal-modell. Aktuelle deltagere får informasjon om studien og skal gjenfortelle denne til forskeren, som deretter korrigerer. Prosessen gjentas til full forståelse er nådd. Studien skal gjennomføres av blant andre universitetssykehuset i Genève.

Kilde: clinicaltrials.gov

 

Sitat

Jeg er ikke jurist, i likhet med det store flertall av forskere som skal praktisere god forskningsetikk og undervise studenter i god forskningsetisk praksis. For oss er ikke spørsmålet om man kan bli dømt for det man gjør, men om det er forskningsetisk rett eller galt.

Trond Amundsen, professor ved NTNU, i kronikk om plagiat i Khrono.