Grunnleggende om forskningsetikk

Skal du gi en innføring i forskningsetikk? Da kan det være fint å ta utgangspunkt i de anerkjente normene og prinsippene som ligger til grunn for forskningsetikken.

  • Interne normer, som sannhetssøken, redelighet og ærlighet
  • Institusjonelle normer, som åpenhet og uavhengighet
  • Beskyttelse av individer
  • Beskyttelse av samfunn, natur og miljø 

Faglige ressurser:

Introduksjon til forskningsetikk beskriver det mest grunnleggende om forskningsetikk og gir en oversikt over retningslinjene og lovene som gjelder for ulike fagfelt.

Generelle forskningsetiske retningslinjer er en inngangsport til forskningsetiske prinsipper og hensyn, og gir en innføring i viktige begreper innen forskningsetikken. 

Hva er forskningsetikk? Smale og brede forståelser er en faglig artikkel som tar for seg forskningsetikkens politikk.

Forskningsetikkloven gjelder all forskning, og regulerer organiseringen av arbeidet med forskningsetikk ved institusjonen.

Retningslinjer for ulike fag

I Norge er de anerkjente forskningsetiske normene konkretisert i forskningsetiske retningslinjer. Når du underviser om forskningsetikk, er det viktig å være klar over hvilke lovverk og retningslinjer som gjelder for ditt fagfelt. Her finner du en oversikt over hvilke retningslinjer og lovverk som brukes på de ulike fagområdene i Norge. 

Medisinsk og helsefaglig forskning reguleres i Helseforskningsloven, og Helsinkideklarasjonen (...) en rekke retningslinjer for a, b, c. 

Naturvitenskap og teknologi har egne fagspesifikke retningslinjer som er utarbeidet av den nasjonale forskningsetiske komiteen for feltet. På dette området er det også utarbeidet egne retningslinjer for bruk av dyr i forskning.

Samfunnsfag og humaniora har også egne fagspesifikke retningslinjer. På dette feltet er det også laget egne retningslinjer for forskning på Internett. 

The European Code of Conduct for Research Integrity er retningslinjer for forskningsintegritet som skal følges av alle EU-finansierte prosjekter.

Eksempel: Interesseløs forskning

Hva vil det si at forskningen skal være interesseløs, og er dette idealet noe som står seg fortsatt?

I artikkelen Interessekonflikter i forskning: om forskningens saksorienterte forpliktelse, brukes forskerne May-Britt og Edvard Moser som eksempel. Deres forskning startet som grunnforskning – de ville gjøre rede for hjernens hukommelsesstrukturer. Siden dreide forskningen i mer samfunnsnyttig retning: Forskerne ønsket å forstå mer om Alzheimers sykdom. Har Moser og Moser med dette beveget seg lenger fra forskningens idealer? spør artikkelforfatterne.

Les mer i boken: Interessekonflikter i forskning s.19-43.

 Diskusjonseksempler: