Omslag forskningsetikk nr. 1 2021 med oppslagsbilde av Mari Sundli Tveit

2021:1 Magasinet Forskningsetikk

Den nye sjefen

Uredelighet er avdekket i ti artikler fra UiO og OUS. Professor i pedagogikk gir råd om akademisk skriving. Og Forskningsrådets nye direktør deler sine ambisjoner.

Magasinet Forskningsetikk er et uavhengig fagblad om forskningsetikk som utgis av De nasjonale forskningsetiske komiteene (FEK). ISSN digital utgave: 2387-3094. 

I denne utgaven av Magasinet Forskningsetikk kan du lese om en omfattende fuskesak ved Universitetet i Oslo og Oslo universitetssykehus. Felles redelighetsutvalg har gransket 16 vitenskapelige artikler fra samme forskningsgruppe for manipulasjon og forfalskning eller fabrikkering. Utvalget har konkludert med vitenskapelig uredelighet i minst ti av dem, mens bare én av artiklene ble vurdert som uproblematisk.

Du kan også lese om at innstramminger i personvernet skaper store utfordringer for europeiske virksomheter som deler data med USA. Blant disse er Kreftregisteret. Flere frykter nå at forskere ikke tør å gå i gang med prosjekter som kan gi livreddende kunnskap.

Og nye lovendringer skal gjøre det enklere å bruke data fra ulike helseregistre. Men for dem som vil forske med taushetsbelagte opplysninger uten samtykke, kan det heller bli mer byråkratisk.

Vi har også snakket med den nye direktøren i Forskningsrådet, Mari Sundli Tveit. Hun understreker forskningsetikkens betydning, løfter fram betydningen av samarbeid med næringslivet, og slår et slag for nysgjerrighet og risiko i forskningen.

Filtrer liste
Filtrer liste
  • (1)
  • (6)
  • (1)
  • (1)
  • (1)
  • (1)
  • (1)

Leder: De riktige refleksene

Forskningsetikken må sitte i ryggmargen, sier Forskningsrådets nye direktør. Mye tyder på at institusjonenes relativt nye redelighetsutvalg er i ferd med å bidra til dette.

Varsla om omfattande fusk

Trond Stokke valde å varsle sine overordna. No er manipulasjon og forfalsking eller fabrikkering avdekt i ein stor bunke forskarartiklar frå Oslo universitetssykehus og Universitetet i Oslo.

– Medisinsk forsking stoppar opp

Europeiske verksemder som deler data med USA, opplever store vanskar. Fleire fryktar no at forskarar ikkje tør å gå i gang med prosjekt som kan gi livreddande kunnskap.

Med pengesekken i handa og etikken i ryggmargen

– Er det ett område hvor man aldri skal lene seg tilbake og si at «nå er vi gode», så er det på forskningsetikk, mener Forskningsrådets ferske administrerende direktør.

Lettlest = best lest

En vitenskapelig artikkel med lettlestdel ble på kort tid den mest populære forskningsartikkelen på publiseringsplattformen Idunn.

– Dårlige tekster er dårlig forskning

Altfor mange forskere har et kronglete og upresist språk. Det svekker forskningens potensial, hevder Solveig Østrem i sin nye bok.

Frykter tungvint taushetsløsning

Nye lovendringer skal gjøre det enklere å bruke data fra ulike helseregistre. For dem som vil forske med taushetsbelagte opplysninger uten samtykke, kan det heller bli mer byråkratisk.

Ærlig talt: Forskningsfyll

E-posten som landet i innboksen min, var flatterende, men det påfølgende møtet med avsender ble desto mer frustrerende.

Er vi ikke onde likevel?

Tidenes to mest kjente sosialpsykologiske eksperimenter avslørte menneskets underliggende ondskap – eller gjorde de egentlig det? Flere hevder nå at forskerne, som skapte seg verdensberømmelse, jukset med resultatene.

Aktuelt

Korte nyheter fra hele verden: Russland vil korrigere ­«trøblete» tenåringer. Ny forskningsetisk veileder for forskning i lav- og mellominntektsland. Og: Omdiskutert koronastudie går i gang.

Alt som er galt

Psykologen Stuart Ritchie skriver med skarp penn om juks, gråsoner og mektige aktører som ikke passer jobben sin. Men han hyller også dem som fortjener det.

Mitt dilemma: Lønn for strevet

To mødre til døvblinde barn skal samarbeide med postdoktor Rosemarie van den Breemer i hele forskningsprosessen. – Medforskere skal anerkjennes, men spørsmålet om lønn er et dilemma, sier hun.